• 26310 51260
  • 6976 643610
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Αποκαλυπτήρια μνημείου απόφασης της Εξόδου του Μεσολογγίου

09/11/2008

"

Από την Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2008  η στήλη με το κείμενο της ιστορικής απόφασης των Ελεύθερων Πολιορκημένων για την ηρωική τους Εξοδο στην Ελευθερία κοσμεί την είσοδο του Κήπου των Ηρώων στο Μεσολόγγι.

Η εξαιρετικά καλαίσθητη στήλη από μάρμαρο, μπρούτζο και τζάμι, εντελώς λιτή και με απόλυτα συμμετρικές διαστάσεις χωρίς ίχνος καλλιτεχνικής ακρότητας τoποθετήθηκε δίπλα από το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευούλας, στο σημείο δηλαδή όπου λήφθηκε η απόφαση της Εξόδου το βράδυ του Λαζάρου της 10ης Απριλίου 1826.

Η κατασκευή και τοποθέτηση της στήλης αποτελεί πρωτοβουλία του Κέντρου Λόγου και Τέχνης ""ΔΙΕΞΟΔΟΣ"" που βασίστηκε πάνω σε μιά ιδέα του φαρμακοποιού κ. Μπάμπη Μαυρομμάτη την οποία υιοθέτησε ο Δήμος Μεσολογγίου και υλοποιήθηκε με συνεισφορά χρημάτων από τους ""φίλους της Διεξόδου"".

Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου έκανε ο Δήμαρχος της Ιερής Πόλης Γιάννης Αναγνωστόπουλος με τον ιδρυτή της ""Διεξόδου"" Νίκο Κορδόση.

Μετά τα αποκαλυπτήρια  η φιλόλογος κ. Όλγα Γιαννακογεώργου - Μαυρομμάτη μίλησε για το ιστορικό της απόφασης της Εξόδου στην Ελευθερία. Μιας απόφασης εθελούσιας πορείας των Μεσολογγιτών προς τον θάνατο προκειμένου να υπερασπιστούν την τιμή και την αξιοπρέπειά τους. Μιάς απόφασης που έχει καταγραφεί στα παγκόσμια ιστορικά χρονικά ως η κορυφαία πράξη αυτοθυσίας και ηρωισμού.

Στη συνέχεια  με την ευκαιρία της συμπλήρωσης διακοσίων δέκα χρόνων από την γέννηση του Γενικού Αρχηγού της Φρουράς της Εξόδου Θανάση Ραζη-Κότσικα έγινε κατάθεση στεφάνων στην προτομή του που βρίσκεται μέσα στον Κήπο των Ηρώων και ο στρατηγός Διονύσιος Ξηρογιαννόπουλος  μίλησε  για την προσωπικότητα του πιο αγνού ήρωα της Επανάστασης που η Ιστορία τον άφησε στη σκιά.

"


Τηλ:  26310 51260  MOB: 6976 643610  email: info@diexodos.com.gr

© 2020 Κέντρο Λόγου και Τέχνης ΔΙΕΞΟΔΟΣ - Ιστορικό Μουσείο.

Designed by Oweb Digital Experience